Geduld

Tijdens de voorbereidingen van onze reis hebben we, zoals de meeste vertrekkers, veel blogs gelezen van mensen die al onderweg waren. Met verbazing las ik de verhalen waarin ze niet voldoende geduld hadden om te wachten op een mooi weergat om verder te zeilen. Vaak kwamen ze hierdoor in de problemen of in ieder geval in slecht weer. "Als wij vertrekken wachten we gewoon het perfecte weer af voordat we verder gaan" zei ik dan overtuigd tegen Petra. Maar ja, dat waren de voorbereidingen.

Na een paar dagen wachten in Ilhéus beginnen we ons te vervelen. Best leuk een beetje in het zwembad hangen maar dat heb je na een paar dagen ook wel gezien. Toch is de weersverwachting niet echt veelbelovend. Een front met slecht weer en zuidenwind komt langs de kust omhoog richting de Abrolhos archipel. Laten we hier nou net naar toe willen. Volgens de voorspelling blijft het slechte weer waarschijnlijk wel veel zuidelijker dan de Abrolhos. Ongeduldig besluiten we toch maar te gaan.

Het pakt goed uit en veilig bereiken we de Abrolhos. Deze archipel ligt 30 mijl uit de kust van Brazilië en is  onbewoond op een paar Navy mensen en parkwachters na. Het staat vooral bekend om z'n natuur onder water. We relaxen een paar dagen, snorkelen en bekijken een eilandje met een parkwachter. Natuurlijk mag ook de 'tour de vuurtoren' niet ontbreken.

Na een paar dagen willen we weer verder maar dat slechte weer blijft onze plannen bederven. Omdat we geen goede verbinding met de SSB krijgen, kunnen we geen weerkaartjes ophalen. We moeten het doen met de weersverwachting van de Navy op het eiland. In gebrekkig Engels wordt ons meegedeeld dat de wind zuidwest/noordwest wordt en "today thunderstorms" worden voorspeld maar "tomorrow not". Op basis van die uiterst bevallige voorspelling vertrekken we toch maar. Zij het met samengeknepen billen.

Wederom hebben we geluk en inmiddels liggen we in Vitória. Hier liggen we in een nog luxere jachtclub en is het zwembad nog iets groter. Ook is er voldoende vertier dus hopelijk zijn we nu geduldig genoeg om te wachten op goed weer naar Rio de Janeiro. Omdat de verwachtingen nu toch wel erg slecht zijn denk ik niet dat we ons geluk de komende dagen nog een keer gaan beproeven.

Abrolhos archipel vanuit de vuurtoren
na twee dagen varen zien we
de Abrolhos eilanden
de parkwachters komen
snorkelend langs
in de beschutte baai liggen we aan een mooring
    
na de formaliteiten snorkelen ze rustig terug

onze Navy-guy wilde persé een foto van ons
maken voor z'n vuurtoren
de vuurtoren staat op het Navy eiland

met de bijboot op excursie
met een parkwachter kijken we op een eilandje

op het eilandje leven voornamelijk
Jan van Genten
onderweg naar Vitoria vliegt een Jan
van Gent tegen het stag en belandt via
mijn hoofd in de kuip

hij settled zich op de radar
voor de nacht

als dank schijt hij de kuip onder

aankomst vitória

Reacties