Itaparica

Samen met onze Schotse buurman John en zijn Deense crewmember Elisabeth gaan we voor anker bij het naburige eilandje Itaparica in de baai Todos os Santos. Hoewel maar een tochtje van 2,5 uur van Salvador is het een wereld van verschil. Groen water om ons heen en witte zandbanken vallen droog tijdens laagwater.

Itaparica is een heerlijk loom dorpje op het gelijknamige eiland. Het aantal kleine hotels wordt voornamelijk bezocht door Brazilianen zelf. Opéén gepakt op het strand genieten ze luidruchtig van zon, zee en bier. Verderop langs het water zijn wat terrasjes waar we graag zitten aan het eind van de dag. We zitten in de schaduw van een aantal bomen en kijken uit over de baai waar Hafskip voor anker ligt. De lokale bevolking om ons heen springt af en toe in het water ter verkoeling. Nog niet eerder hebben we ons zo ‘op reis’ gevoeld.  Het bevalt ons zo goed dat we ook nog een paar dagen in de haven van Itaparica boeken. Kunnen we ook gelijk onze tank met vers bronwater vullen.

Inmiddels liggen we opnieuw in de stadshaven van Salvador. Hier doen we de laatste voorbereidingen voor de tocht naar de Abrolhos archipel. Voordat we verder kunnen moeten we ons ook nog uitklaren bij de Capitania do Portos. Daarna is het weer trossen los voor ongeveer drie dagen.

verfrissende duik bij Itaparica
vissen op de zandbank
bronwater vullen in Itaparica
nog een klein stukje strand om van te genieten
(daarachter een Hollands fort)
de Svalen van John en crew Elisabeth
lokale bevolking geniet van de
droogvallende zandbanken

op het Pelourinho plein werden slaven
verhandeld en gestraft
Pelourinho (=schandpaal) plein in de
gelijknamige wijk in Salvador
Pelourinho wijk
   
gelukkig zit 'her en der' wel geld
om de boel op te knappen

Salvador heeft een schitterend
oud centrum
   
veel vervallen koloniale panden
veel straat kunst in Salvador

Reacties