Atlantische oversteek deel 2

De tweede week op de oceaan is bijna voorbij. Tot aan de ITCZ (Doldrums) was het allemaal erg relaxed. Zoals gezegd gingen we niet hard maar wel comfortabel.

Op ongeveer 4 graden noorderbreedte veranderde de lucht. Grote bloemkoolwolken aan de horizon lieten duidelijk merken dat de ITCZ in aantocht was. Vanaf dan viel de wind ook nagenoeg weg en hebben we de motor gestart. Bloedje heet was het. Ons zweten werd meer een soort 'lekken'. Wel veel regen gehad waar we dankbaar gebruik van maakten. Plotseling zoet water in overvloed. Gelukkig viel het mee met het onweer. Veel in de verte gezien maar slechts één keer echt in een onweersbui gezeten. Dat was wel even billenknijpen, zeker toen ik zag dat de bliksem iets verderop in het wateroppervlak sloeg en je de electriciteit gewoon kon ruiken. Het bleef echter bij een paar flitsen en wij bleven ongedeerd. Na twee dagen varen op de motor waren we door het windstilte gebied.

Op 1 januari 2019 , om ongeveer 03:05 uur Nederlandse tijd, zijn we de evenaar overgevaren. Hoewel we niet heel bijgelovig zijn hebben we toch een paar slokjes drank aan Neptunes gegeven. Je weet maar nooit. Natuurlijk hebben we onszelf ook niet overgeslagen.

Inmiddels varen we op de Zuidelijke Atlantische oceaan. Onze koers is een beetje aan de wind. Omdat Hafskip zo'n klein bootje is worden we steeds door de golven teruggegooid. Door die klappen is het iets minder comfortabel aan boord. Aankomstdatum durven we nog niet over te speculeren. We lopen in ieder geval niet voor op ons schema van 21 dagen dus het kan wel iets langer worden. Gelukkig hebben we eten, drinken en films in overvloed.

Kortom; alles gaat goed aan boord (maar iets minder comfortabel).

Gevaren: 1189 Nm
Nog te gaan: 902 Nm
Huidige Positie: 1°41.63 S 28°13.22 W

Reacties