Visum perikelen

We racen door het laatste stuk van Brazilië vanwege tijdnood. We hebben immers nog maar 3 weken tot ons visum verloopt en we Brazilië uit moeten zijn. "Ooit komen we hier nog wel eens terug" zeggen we tegen elkaar. Dat is natuurlijk flauwekul. Zeer waarschijnlijk komen we hier nooit meer. De kans is nog kleiner dat we hier weer komen met een zeilboot. Terwijl dat wel de beste manier is om dit gebied te verkennen met al z'n eilandjes en ankerbaaitjes.

"En verlenging dan?" Vragen we ons af. Op internet lezen we dat Nederlanders maximaal 90 dagen per 180 dagen in Brazilië mogen verblijven. Verlenging van dit visum lijkt dus uitgesloten. Maar dan bedenken we ons dat wij bij binnenkomst geen 90 dagen hebben gekregen maar 180! Snel pakken we ons paspoort er bij. Inderdaad staat er 180 in plaats van de gebruikelijke 90 dagen. Wij hebben dus al een visum van 180 dagen! Hoe dat kan? Geen idee. Was de betreffende ambtenaar de weg een beetje kwijt? Vond hij ons gewoon erg leuk? We weten het niet. Maar het lijkt er op dat we 180 dagen mogen verblijven in Brazilië.

Om onze theorie te testen varen we terug naar Ilha Grande. Een dagtochtje. Hiermee verspelen we wel een spaarzaam weergat. "Als dit niet lukt wordt het wel heel krap"  denk ik terwijl we vastleggen in een veel te dure haven in Angra dos Reis. De volgende dag gaan we op weg naar de douane. Wij hebben dan wel 180 dagen maar Hafskip is maar voor 90 dagen ingevoerd. Als onze theorie klopt dan zouden we dit met nog eens 90 dagen kunnen verlengen. Als ze het niet goedkeuren dan hebben we een probleem.

Zoals altijd zijn de officials uitzonderlijk vriendelijk. Ze kijken wel een beetje bedenkelijk naar de 180 dagen in ons paspoort maar ze zijn niet meteen afwijzend. 0p maandag is er eigenlijk geen agent aanwezig die deze papieren mag tekenen. Of we morgen even terug willen komen. We leggen uit dat we in een hele dure haven liggen en dat we dat eigenlijk niet kunnen betalen. We verwachten er weinig van maar tot onze verbazing gaan ze druk bellen met andere kantoren totdat ze iemand gevonden hebben die ons verlenging mag geven. Het duurt ongeveer de hele dag maar aan het eind van de dag krijgen we onze papieren terug. En wat denk je? We mogen nog drie maanden in Brazilië blijven! Dit geeft ons tijd om relaxed van dit mooie gebied te genieten. Ook lijkt het ons leuk om Henk en Marja van de Dina Helena weer te zien. Zij varen een paar weken achter ons in Brazilië.

We liggen inmiddels weer bij 'Vagabond beach' bij Paraty. Of we de drie maanden vol maken in Brazilië zien we nog wel. We liggen hier gratis dus goedkoper dan dit wordt het niet. Aan de andere kant staat er een klusstop gepland in Uruguay. We hebben de tijd dus we zullen wel zien.

Baia Carioca (Ilha Grande): een geweldig vaargebied

een lokaal vissersbootje bij Ilhabela
de rust is terug. We hebben weer tijd!

in onze wonderpan (met dank aan
SVK Tegelwerken) bakken we
Pão de Queijo
Pão de Queijo (zalig Braziliaans kaasbroodje)

's ochtends vroeg worden we buiten wakker in onze
klamboe wanneer we vanwege de hitte buiten slapen

komkommertijd; we hebben
eindelijk een waaiertje!!!
joehoe!!


bij het wegvaren valt de motor uit.
vervuilde diesel in de filters!
doet ie het weer? fingers crossed!

Reacties