"Vagabond Beach"

"Welcome to Vagabond Beach" zegt een jongen in een houten bijbootje naast Hafskip. We hebben het anker net uitgegooid bij een klein strandje tegenover het stadje Paraty. Om ons heen liggen een aantal kleine zeilbootjes. "We are making a campfire on the beach tonight. If you want you are welcome too" zegt hij. We kletsen nog even wat en dan roeit hij richting het strand.

Na een iets later vertrek uit Rio door een kapotte V-snaar (en een verkeerde reserve) zijn we naar het eiland Ilha Grande gevaren. Dit zou het mooiste stuk van Brazilië zijn volgens de pilot. Het blijkt inderdaad niet overdreven. Een geweldig vaarwater met honderden eilandjes. Het hoofdeiland is Ilha Grande. We ankeren er in een baaitje en wandelen naar de andere kant van het eiland. Hier ligt één van de mooiste stranden van Brazilië (Lopes Mendes).

Hoewel we nog een paar weken hebben voor onze visa verloopt, zijn we toch constant bezig met de tocht richting Uruguay. Het weer is hier erg wisselvallig en we moeten nog ongeveer 1000 nM. We besluiten om vast door te varen naar Paraty. Een toeristisch stadje aan de kust dat bekend staat om z'n straatjes die onder water lopen bij hoogwater.

Zo belanden we dus op "Vagabond Beach".  Althans zo wordt het in de volksmond genoemd omdat er een aantal 'vagabonds' wonen op hun bootjes. Ze liggen voor anker en betalen dus geen liggeld. Douchen doen ze op het strand waar ze een douche gemaakt hebben bij een verlaten huisje. Water komt uit een natuurlijke bron en is heerlijk drinkwater.  Af en toe klussen ze wat aan bootjes of ze charteren om aan geld te komen. We voelen ons er gelijk thuis. De vrijheid van deze mensen past helemaal in ons straatje.

De jongen blijkt Bruno te heten. Hij woont hier op zijn Koopmans 28. De dag er na neemt hij ons mee naar Paraty. Hij zeilt op zijn eigen bijbootje vooruit terwijl wij hem later met Hafskip inhalen en een sleepje geven vanwege te weinig wind. We slenteren door Paraty terwijl Bruno links en rechts wijst op handige plekken. Het stadje is erg leuk maar wel heel toeristisch. We zijn blij als we weer tussen de Vagabonds liggen aan het eind van de middag.

We blijven er veel te kort voor ons gevoel. Een mooi weergaatje zorgt er voor dat we verder varen naar Ilhabela. Gedurende de hele tocht hier naar toe twijfelen we om weer om te draaien. We kunnen een verlenging van onze visa aanvragen. Een maandje extra rondvaren bij Ilha Grande lijkt ons heerlijk. We besluiten uiteindelijk om toch maar door te varen. Hoewel die keuze daarvoor nog drie keer is gewijzigd.

Op Ilhabela liggen we weer bij een jachtclub. Ook hier is het schitterend. De jachtclub is zeer luxe en de eerste vier dagen zijn gratis. Helemaal niet verkeerd dus. Toch hebben we beide het gevoel dat zowel Hafskip als wij beter tot ons recht komen tussen de Vagabonds.

"Vagabond Beach"

wij "vieren" carnaval in Niteroi op het strand
voorbereidingen Carnaval in Rio (Niteroi) in volle gang


rustige tocht naar Ilha Grande
strand Lopes Mendes

's avonds komen we aan bij Paraty
(foto: Bruno Morino)

Bruno in z'n zelfgemaakte
bijboot
geankerd dorp van de Vagabonds

verlaten huisje op het strand

's avonds hebben ze vaak een kampvuur
we douchen bij de zelfgemaakte douche

mini waterval 
Hafskip tussen de Vagabonds

sleepje bij weinig wind


Bruno zeilt vast vooruit naar Paraty
















straatjes van Paraty lopen onder
water bij hoogwater
authentieke straatjes in Paraty

ladingen toeristen van de cruiseboten
in Ilhabela
inmiddels liggen we bij Iate Clube Ilhabela




maar het zwembad is niet slecht

Reacties

  1. Prachtige foto's! Leuk om zo mee te genieten!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hey Ilse, we kunnen ons voorstellen dat jullie met plezier terugdenken aan jullie reis en boot 😉

      Verwijderen

Een reactie posten