Wennen

De terugreis hebben we in korte tochten geknipt vanwege het aanhoudende wisselvallige weer. Vanuit Esbjerg varen we via Sylt naar Helgoland. Hier komen we in dichte mist aan. De radar bewijst wederom zijn waarde. Helgoland is een eiland midden in de beruchte 'Duitse Bocht'. Het is het enige gebied in Europa waar belastingvrij goederen ingekocht kunnen worden. Dit creëert een hebberigheid waar Bataviastad nog een puntje aan kan zuigen. Het eiland wordt overspoeld door Duitsers die met boten tegelijk aan land gebracht worden om daar sterke drank, sigaretten en parfum in te slaan. Dit koopfestijn staat in schril contrast met de natuur op Helgoland. Een wandeling langs de kliffen aan de westkust komt langs een populatie Jan van Genten die zo groot is dat ze direct naast het wandelpad broeden. Wij waren er met heerlijk ruw weer waardoor we er nagenoeg alleen rondliepen. Erg mooie wandeling was dat. Helaas waren we pas na sluitingstijd terug dus we hebben zelf niet even onze voorraad versnaperingen aan kunnen vullen.

Van Helgoland varen we rechtstreeks naar Vlieland. Een onverwachts pittige tocht doordat de wind niet draaide zoals voorspeld. Dat zorgde ervoor dat we uren tegen vrij harde wind in moesten ploeteren. Na 37 uur bereiken we uiteindelijk Vlieland. Vandaar varen we naar het IJsselmeer waar we inmiddels diverse klussen aan het doen zijn. Ook doen we nog een paar bezoekjes en genieten we op z'n Hollands met een portie bitterballen op het terras.

De afgelopen anderhalve maand hebben voor ons vooral in het teken gestaan van wennen. Wennen aan het vrije reizende leventje en wennen aan elkaar op zo'n kleine ruimte. Hoewel we ons er jaren op voorbereid hebben blijkt het toch een zaak van "gewoon doen". Gelukkig is het allemaal erg goed bevallen. Ook hebben we voor zo'n korte tocht veel ervaring opgedaan. Bijliggen in harde wind is de belangrijkste ervaring maar ook bijvoorbeeld het aanvaren van havens in dichte mist hadden we nog niet vaak gedaan. Daarnaast is het vertrouwen in Hafskip erg groot geworden.

Binnenkort vertrekken we voor de tweede keer. Hoewel we onszelf zeker geen ervaren vertrekkers zullen noemen gaan we nu toch wat meer ervaren op pad.

Jan van Genten schieten vlak langs je heen
wandelpad op Helgoland
Vuurtoren van Sylt
Haven van Helgoland. In het hoogseizoen kun je
liggen in rijen van 20!
paar kiekjes van de Jan van Genten

kliffen op Helgoland


wegvaren van Helgoland op een grauwe morgen

haven Vlieland ligt al weer flink vol
vlag wappert er nog rafelig bij na ons akkefietje
bij Esbjerg. Inmiddels gemaakt
Reacties

 1. Welkom "thuis" in NL. 37 uur ploeteren lijkt me zeker ook een vermeldingsvolle ervaring.... Wel fijn om te vernemen dat het jullie goed afgaat en goed bevallen is. Dat schept zeker vertrouwen in het nog veel grotere avontuur dat jullie tegemoet gaan. Succes met de voorbereidingen en geniet nog maar even van de vaste grond onder de voeten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lieve Bram en Petra.
  Veel bewondering vooor alles wat jullie (al) hebben meegemaakt.
  En dan moet de reis nog beginnen.
  Fijn dat jullie veilig terug zijn.
  Heel blij ben ik met álle foto's, maar vooral met de laatste waar jullie samen op staan.
  Het ga jullie goed, we houden van jullie, behouden vaart.
  Een hartelijke groet, ook van Corry.
  - p a p a -

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten