Vertrokken

O ja, dit was de reden dat we bij windstilte niet op het IJsselmeer varen denk ik, terwijl ik kuchend een vliegje doorslik. Het is woensdag 10 mei en we varen op een windstille dag vanuit Lelystad richting Makkum. Midden op het IJsselmeer worden we verwelkomd door duizenden vliegjes. Binnen de kortste keren zitten de boot en wij er helemaal onder. Maar goed, we zijn vertrokken!

past precies
De afgelopen weken stonden in het teken van klussen afronden en afscheidsborrels. Door de vele bezoekjes zijn de klussen een beetje op de achtergrond geraakt dus de laatste paar dagen moesten we nog even flink aan de bak. Zelfs nu zijn we nog zeker niet helemaal klaar maar we wilden gewoon weg. Onderweg klussen zal toch moeten dus laten we zo dan ook maar beginnen. Op het IJsselmeer sluit ik de gloednieuwe radar nog even snel aan. Dat klusje kunnen we alvast afstrepen.

In Makkum blijven we een nachtje slapen en de volgende dag varen we door naar Vlieland. Daar proberen we de SSB (kortegolfradio) te laten communiceren met de modem. Deze radio willen we gebruiken om weerkaartjes binnen te halen als we langere stukken onderweg zijn. Helaas wil het maar niet lukken om weerkaartjes binnen te krijgen. We kunnen wel mailen maar weerkaartjes ontvangen ho maar. Na een dagje klooien besluiten we om dit verhaal maar even te laten rusten.
op het IJsselmeer onder de beruchte IJsselmeervliegjes

"En nu?" vraagt Petra terwijl we door de duinen van Vlieland banjeren. "Hoe gaan we nu verder?" We wilden, in afwijking op de eerdere plannen, rechtstreeks van Vlieland naar Noorwegen varen. Het liefst zouden we zelfs naar Bergen varen om vanaf daar naar beneden af te zakken. Omdat dit toch wel een tocht van een paar dagen is (zeker met die zware boot van ons) willen we wel het weer in de gaten kunnen houden. Twee jaar geleden zat ons een flinke depressie op de hielen in een tocht naar Thyboron. Toen konden we die maar net voor blijven. De verhalen dat mensen ingehaald werden door een depressie zijn er genoeg en wij hebben geen zin om in zo'n zelfde scenario te belanden aan het begin van onze reis.

"Tja, zeg ik, we kunnen natuurlijk gewoon oversteken. De weersverwachting voor de komende dagen ziet er goed uit. Anders kunnen we natuurlijk altijd ons eerste plan weer oppakken." Ons eerste plan was om door de Duitste Bocht naar het Kielerkanaal te varen. Hier doorheen wilden we langs de kust van Zweden naar boven scharrelen om zo alsnog in Noorwegen te belanden.
radarreflector installeren

Slingerzeiltje ophangen
lekker in 'me' Daisy Dukes het roer van
de windvaan plaatsen
Na divers topoverleg onder het genot van een drankje besluiten we uiteindelijk om ons eerste plan weer op te pakken. We varen via het Kielerkanaal naar Zweden. Even rustig inslingeren zullen we maar zeggen.

Inmiddels is het maandag 15 mei en liggen we op Norderney. Vanuit Vlieland zijn we in een nachtje hier naar toe gevaren en gisteren zijn we hier aangekomen. Zowel gisteren als vandaag schijnt de zon volop zodat we lekker in een vakantiestemming raken. Het blijkt hier een kuuroord voor (voornamelijk bejaarde) duitsers dus we kunnen hier even rustig wennen aan onze nieuwe manier van leven voor de komende tijd. Morgen varen we weer verder.

natuurlijk ein Bratwurst!
eindelijk zomer in Norderney

Da's nog eens lekker kuren in Norderney
en eindelijk kan ik aan de duitse biertjes
van Nicole en Oliver beginnen!
Bram 15-05-2017Reacties

 1. Hoi Petra en Bram, gaaf dat jullie nu echt vertrokken zijn. Wij moeten nog 2 maandjes wachten/klussen :-). Is het trouwens nog goed gekomen met de SSB? Geniet ervan en wellicht komen we elkaar het komende jaar nog tegen. Groetjes Rob en Conny van de Agape.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hé Rob en Conny, de SSB hebben we nog niet verder naar gekeken. In Scandinavië vinden we het niet echt nodig. Wanneer we weer langs Nederland varen moeten we maar eens verder kijken. Hopelijk komen we voor die tijd een paar doorgewinterde vertrekkers tegen die ons het eens haarfijn uitleggen;). Hopelijk tot over een paar maanden.

   Verwijderen
 2. Hoi Bram & Petra, leuk zo die verhaaltjes en foto's. Veel plezier en een goede reis gewenst. Zo te zien voldoende proviand (voor een paar dagen :)). 'n goede vaart gewenst.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Joop, Dank je! Als het goed is moeten we het daarmee wel twee maandjes kunnen volhouden. Muv de drankjes natuurlijk...

   Verwijderen
 3. Hi good to meet you today. Have a great summer

  Mick &Ann-Marie

  Fleur

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten