Gemakzucht

"Het kan hier 5 knopen stromen" zeg ik geschrokken tegen Petra als we op de rivier naar Lissabon varen. "Over een paar uur zijn we pas bij onze haven, precies wanneer de stroming op z'n sterkst is". Ik ben op dat moment aan het lezen in de 'Reeds' over onze bestemming. De maximale snelheid van Hafskip ligt rond de 6 knopen. Wanneer we met 5 knopen weggezet worden zal dit dus behoorlijk gevaarlijk kunnen worden.

De laatste tijd is het zeilen echt ongelooflijk makkelijk. Na de Golf van Biskaje is het weer vrijwel altijd rustig en zonnig. Stroming is te verwaarlozen. Onze digitale kaarten zijn up-to-date en nauwkeurig. Wanneer we zin hebben zeilen we een stukje verder en anders blijven we liggen. De wind laat het nogal eens afweten maar op de motor kom je ook een eind. Hoe anders was dat in Scandinaviƫ. Na de windstiltes in de Oostzee werd het weer guur en onvoorspelbaar. Daar moesten we echt tochten vooraf plannen en weerkaarten continu in de gaten houden. Vaak kwam de weersverwachting dan ook nog niet uit en bleek de wind veel harder dan voorspeld. Zo kwam het regelmatig voor dat we tijdens het varen onder de buiskap weg moesten duiken om niet geraakt te worden door hoge overslaande golven. In Scandinaviƫ waren we continu alert.

Van guur weer is hier geen sprake. Dat is natuurlijk heerlijk maar wij worden er duidelijk een beetje gemakzuchtig van. Zo besluit ik onderweg naar Lissabon pas om eens in de 'Reeds' te kijken of er nog zaken zijn om rekening mee te houden. Gelukkig gaat alles goed en komen we ruim op tijd (en zonder ongelukken) aan in de geplande haven. Toch moeten we de boel niet gaan onderschatten en gemakzuchtig worden.

Maareh...Nu eerst Lissabon maar eens verkennen.

Lissabon
Coimbra; studentenhuis (vermoed ik)
met de trein gaan we naar Coimbra, een
oude studentenstad
Coimbra; nog veel romeinse gebouwen
bij Cascais zet de 'Portugese Noord'
even flink door.

Lissabon; Toren van Belem
aan het eind van de brug kijkt
Jezus mee
              wij liggen in het gebied dat is gebouwd
                           voor de Expo 1998
                        cruiseboten bij Lissabon


Reacties