Hippies in Kopenhagen

Rustig hoppen we van eilandje naar eilandje in Denemarken. Na een aantal kleine slaperige plaatsjes te hebben aangedaan komen we zaterdags in de namiddag aan in Kopenhagen. We varen naar Margarethaholms Havn. Een haven iets buiten Kopenhagen. Een stuk goedkoper dan de havens midden in het centrum.

We frissen ons op en gaan met de bus het centrum in. Het is heerlijk weer en veel mensen zijn buiten aan het genieten van het zonnetje. Langs het water, in parken en op de terrassen, overal zitten mensen buiten te genieten van de zon. Op een pleintje zitten een paar straatartiesten. Een blond meisje met dreads heeft een gitaar in haar hand. Ze loopt op sokken naar de microfoon en begint "Society" van Eddy Vedder te zingen. Het lijkt haast afgesproken. Dit nummer komt uit de film "Into the wild" en is één van onze favoriete films over een jongen die uit de materialistische maatschappij stapt om in Alaska in de natuur te gaan leven. We kunnen het niet laten om op een nabij terrasje te gaan zitten en een drankje te bestellen om van de muziek te genieten.

Kennelijk zitten we midden in het toeristische centrum. We betalen namelijk ruim € 20,00 voor één biertje en één wijntje. Over materialistisch geproken. De straatartiesten spelen gelukkig erg goed, dus dat drankje genieten we extra van.


je vaart onder de aanvliegroute door

de aanloop Kopenhagen is behoorlijk druk
Sontbrug tussen Kopenhagen en Malmö
benieuwd waar deze heen gaat

"skyline" van Kopenhagen

De volgende morgen ontmoeten we Matthian op de haven. Hij woont sinds het najaar op zijn boot en is aan het sparen om over een paar jaar ook een langere reis te maken met zijn zeilboot. Blijkbaar is Hafskip nogal herkenbaar als zogenaamde "vertrekkersboot" want we ontmoeten steeds leuke mensen die ons aanspreken over het wonen aan boord en het rond de wereld zeilen. 

Matthian vertelt ons dat we waarschijnlijk in het luxe gedeelte van Kopenhagen zijn geweest als we vertellen over de prijzen van de drankjes gisteravond. Hij geeft ons de tip om op zondagavond naar Christiania te gaan. Er is dan een gratis concert voor iedereen toegankelijk.  Christiania blijkt een soort hippiewijkje te zijn. Veel panden zijn gekraakt in de jaren 70 en zijn nog steeds bewoond door veelal kunstenaars. Volgens Matthian moet het een goeie plek zijn om een jointje aan te schaffen. Nu zijn wij beiden niet echt (meer) fan van een blowtje maar een beetje anarchie klinkt wel erg interessant. Onze interesse is gewekt.

Het is een mooie wandeling van de haven naar Christiania. We komen langs de oude verdedigingswerken van de stad. In de bossen staan allerlei zelfgemaakte huisjes tussen het vele groen waar mensen hun eigen thuis hebben opgetrokken. Op vijvers zijn vlotten en bootjes bij elkaar getrokken tot waterpaviljoens waarop mensen wonen.

Aangekomen op de plek van het concert is een drukte van belang. Jong en oud, hip en hippie lopen door elkaar. Matthian had niet overdreven over de handel in joints. Overal lopen mensen met een fijne blow en er hangt (niet overdreven) een  flinke rookwalm over het hele gebeuren. We settelen ons boven op een heuvel om het concert te bekijken. Gelukkig zijn we niet de enigen die onze eigen drankjes hebben mee genomen. Bram pakt een biertje uit onze rugtas en geeft mij m'n flesje wijn. Bij gebrek aan een glas drink ik uit de fles. Niemand die zich er hier druk om maakt. De band is een mix van Typhoon en de Jeugd van Tegenwoordig maar dan in het Deens. We verstaan er niets van maar genieten wel enorm. Roezig lopen we na het concert weer terug naar de haven. 

Maandag besteden we nog een dagje aan de toerist uithangen in Kopenhagen voordat we verder varen. Inmiddels liggen we al weer een paar dagen in Zweden en we hebben zin om hier de westkust verder te ontdekken!

"supermarkt" Christiania
concert terrein(tje) Christiania

jong en oud bij het concert
bij elkaar gebonden dorpje op het water

Christiania


zouden ze zien dat we toerist zijn?
rechts bovenin de kleine zeemeerminPetra 05-06-2017

Reacties